Nationaal Podiumplan regelt eerlijke gages.

Podium De Nieuwe Kamer ondersteunt het nieuwe Nationaal Podiumplan.

Wat als eerlijke betaling voor jazz- en wereldmuziek muzikanten geen probleem zou zijn? Deze vraag stelde musicus en ondernemer Ben van den Dungen zich al vaker. Samen met een aantal musici en de rechten-organisatie SENA werd het plan opgevat voor een nieuwe subsidievorm wat resulteerde in het concrete antwoord op die vraag.

Een nieuwe subsidieregeling zonder uitgebreide aanvraagprocessen, zonder inhoudelijke toetsingen, die bereikbaar is voor iedere jazz- en wereldmuziek musicus!

Op 1 juni gaat het Nationaal Podiumplan van start, een nieuwe subsidieregeling voor concerten in het kleinschalige circuit. Het Nationaal Podium Plan matcht gages aan de Sena-norm van 265,- euro per persoon zolang een podium zelf minimaal de helft inlegt. Op die manier krijgen musici fatsoenlijk betaald en kunnen kleinere podia kwalitatieve concerten organiseren die anders waarschijnlijk niet mogelijk zouden zijn geweest.

Eerlijke betaling was voor de corona crisis al een hot topic. De Fair Practice Code zou een goede gage voor musici moeten garanderen, maar kleinere clubs kunnen geen 265,- euro per persoon betalen. Het Nationaal Podium Plan biedt daar een oplossing voor. Dat geeft podia wat meer lucht, maar helpt musici ook hun projecten levensvatbaar te maken.

https://nationaalpodiumplan.nl