SPINOZA ORKEST :: Durf te denken

In samenwerking met Stichting Spinoza Den Haag introduceren we dit najaar het Spinoza Orkest. Het eerste concert gaat tijdens de Spinoza Maand (oktober 2022) in Musicon plaatsvinden.

Spinoza Jazz Orkest met Guus van der Steen en Erno Eskens op 11 oktober in Musicon, Den Haag

Welke muziek zou klinken door het open raam van Baruch de Spinoza’s huis aan de Haagse Paviljoensgracht, als hij vandaag de dag zou hebben geleefd? Welke muziek balanceert op datzelfde gespannen koord tussen de deductieve discipline van de ouden en de hunkering naar het experiment van zijn verlichte tijdgenoten. Zonder twijfel is dat de jazz; waarin de klanken meetrillen met de gedachten van de makers.

Eindelijk, driehonderdvijfenveertig jaar na zijn verscheiden, komt het gedachtengoed van Spinoza daar waar het muzikaal-filosofisch gezien thuishoort. Op 11 oktober in Muziekcentrum Musicon, om precies te zijn, met het Spinoza Jazz Orkest; een nieuw ensemble dat is samengesteld uit gerenommeerde Haagse musici die verschillende stromingen binnen de jazz- en wereldmuziek vertegenwoordigen. Op het programma van het orkest staat onder andere de Spinoza Suite, een nieuw werk van componist en klarinettist David Lukács. Onder begeleiding van het orkest brengen rapper ‘extraordinaire’ Guus van der Steen met zijn spoken word, en Erno Eskens met een lezing-op-muziek over de relatie tussen Spinoza’s werk en muziek, de filosofie van Spinoza in een moderne stijl naar het podium. Wie getuige wil zijn van deze eerste maar onvermijdelijke ontmoeting tussen filosofen, filosofieliefhebbers en jazzmusici en jazzliefhebbers – allen zielsverwanten die floreren in hetzelfde spanningsveld tussen discipline en creativiteit – kan daarvoor kaartjes kopen via deze link.

Een tweede concert staat gepland voor 9 december 2022 in Podium Aan Zee.

Line up:
Miguel Rodriguez – Piano
Ben van den Dungen – Saxofoon
Cas Jiskoot – Bas
Wim Kegel – Drums
Vincent Koning – Gitaar
David Lukács – Saxen
Maarten Combrink – Trombone
Ellister van der Molen – Trompet
Simon Rigter – Saxofoon
Guus van der Steen – Spoken Word
Erno Eskens – lezing op muziek