Eef van Breen

Eef van Breen – componist/trompettist/zanger/bandleider/maker en bedenker van kunstprojecten met een onvermijdelijk uitdijend karakter.

Eef van Breen werkt veelvuldig samen met kunstenaars uit diverse disciplines waarbij hij beelden en verhalen vertaalt naar muziek, door deze kunstvormen als volledig gelijkwaardige elementen in te zetten. Van Breen denkt niet in termen van instrumentatie of disciplines, eerder aan de persoonlijkheden waarmee hij samen wil werken. Daarbij maakt hij gebruikt van alles wat hij in zijn leven heeft gezien, gehoord en gedacht. De Eef van Breen Group, een collectief van musici en andere makers is het voertuig van zijn muzikale verbeelding.

Begin 2017 lanceerde de Eef van Breen Group met de voorstelling Chapman for President een nieuw genre: de speelfilm-zonder-beeld. Sindsdien zijn live uitgevoerde omgevingsgeluiden (foley) niet meer weg te denken uit het muzikale idioom van dit ensemble.”Het toevoegen van foley geluiden, mits ze op een niet illustratieve manier worden gebruikt, kan een extra laag aan muziek geven” aldus Eef van Breen.

Hoewel Van Breen een jazz achtergrond heeft, dekt dat de lading niet. Zo schreef hij o.m. de muziek voor Klingon Opera ‘u’ van Floris Schonfeld  die op de elfde plaats van de ‘tien meest essentiële zaken ter wereld’ verscheen in de New York Times, kamermuziek arrangementen voor Duo Bilitis de cello solo compositie ‘Flavours’ die door Amber Docters van Leeuwen in Carnegie Hall (NYC) in première werd gebracht en Chapman for President de film zonder beeld (2017). Afgelopen jaren componeerde hij voor producties van o.m. het Berliner Ensemble (2018), Mimetheatergroep Bambie (2017), Noord-Nederlands Toneel (2012-2016) en ITA (Toneelgroep Amsterdam)(2009)

De group bracht twee albums uit bij Challenge Jazz: PLAYING GAMES (2010) en CHANGING SCENES (2012). In april 2019 kwam het Laatste album uit: Walk of Doubts is een collectie bestaande uit drie creaties: een muziekalbum, live concerten én city walks in o.m. Amsterdam, Zwolle, Arnhem en binnenkort Zürich (Zwitserland).

Bezetting van het live deel van deze podcast:
 
Eef van Breen – trompet
Eva Tebbe – Harp/zang
Amber Docters van Leeuwen – cello
Steve Zwanink -contrabas

http://eefvanbreengroup.com