Eric Ineke (Haarlem, 1 april 1947) is een van Nederlands meest gevraagde drummers en kan met recht een levende legende worden genoemd..

 In 1969 maakte hij zijn eerste album met tenorsaxofonist Ferdinand Povel en door de jaren heen speelde hij met het Rob Agerbeek-kwintet, het  Rein de Graaff/Dick Vennik Quartet, het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk-kwintet en het Piet Noordijk Kwartet. Al meer dan 40 jaar is hij de drummer van het Rein de Graaff Trio.

Zijn voorkeur gaat uit naar ‘bebop and beyond’, zo verklaart hij in een interviewtje in de inlay van zijn CD Xpressions In Time. Maar hij is niet bang voor vrijere muziekvormen. De hoeveelheid solisten die hij heeft mogen begeleiden – meestal in het kielzog van pianist Rein de Graaff valt nauwelijks meer in kaart te brengen. Wie op de site www.ericineke.com naar ‘biography’ gaat en dan klikt op ‘people’, vindt een lijst van zo’n 150 Jazzvips, die afsluit met de veelzeggende woorden ‘and many more’.

Een aantal namen: Hank Mobley, Lucky Thompson, Dexter Gordon, Johnny Griffin, Shirley Horn, Dizzy Gillespie, Jimmy Raney, Eric Alexander, George Coleman, Al Cohn, Grant Stewart, Barry Harris,en Dave Liebman.

Eric maakte talloze CD’s en speelde op vele nationale en internationale jazzfestivals waaronder San Remo, Toronto Jazz Festival en Montreal International Jazz Festival.

Hij zit al dertig jaar in het vak als hij voor het eerst een eigen groep gaat leiden., de Eric Ineke JazzXpress. Met dit kwintet werd Eric Ineke in 2011 uitgenodigd door het American Jazzmuseum in Kansas City met jazzzangeres Deborah Brown, waar ze een paar uitvoeringen uitvoerden, waaronder een op Kansas Public Radio en een CD-opname geproduceerd door Bobby Watson.

Bezetting tijdens deze podcast:

Eric Ineke – drums
Sjoerd Dijkhuizen – tenorsax
Rob van Bavel – piano
Marius Beets -contrabas

www.ericineke.com