Rik, geboren in Breda (Nederland) in 1970, groeide op in een jazz-minded stad. Tijdens zijn jeugd had de stad een beroemd jazzfestival en een bloeiende club waar alle grote nationale en internationale spelers langskwamen. Als kind kreeg hij de kans om onder meer Doc Cheatham, Al Cohn, Slim Gaillard, Harold Land, Horace Parlan en Mark Murphy te horen. Hij begon zijn muzikale carrière door eerst klarinet te leren spelen. In zijn late tienerjaren stapte hij over op altsaxofoon. Na twee jaar geneeskunde te hebben gestudeerd, ging hij in 1992 naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Rik is een van de weinige Nederlandse baritonsaxofonisten die zich volledig aan de bariton heeft gewijd. Zijn spel is geworteld in dat van Harry Carney, Charlie Parker en Pepper Adams.​

In 1999 won hij de Japanse Kobe Jazz Award en toerde hij tweemaal als solist door Japan. Hij nam met zijn bariton-Hammondkwartet twee cd’s op: Swingmatism en Live Update. Na dit kwartet trad Rik op met zijn saxofoonband The Reeds wat resulteerde in de cd Reserge (2007), een eerbetoon aan baritonlegende Serge Chaloff.