Ronald Snijders (1951) werd geboren in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, als zoon van musicus Eddy Snijders (1923-1990, autodidact: Trompet, Kornet, Klarinet, Picolo, Blokfluit). Op zevenjarige leeftijd begon Ronald  met dwarsfluit; later speelde hij ook gitaar, piano, percussie en saxofoon. Hij vertrok in 1970 naar Nederland om aan de Technische Hogeschool Delft civiele techniek te studeren. Snijders bleef daarnaast muziek maken en won in 1973 de persprijs van het NOS Jazzconcours in Laren. De Wereldomroep maakte in dat jaar een documentaire over hem. In 1975 koos Snijders definitief voor de muziek. Hij bleef wel in Delft wonen. Van 1986 tot 1991 studeerde hij musicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij afstudeerde op een scriptie over Surinaamse kaseko-muziek.

Naast componist/fluitist is Snijders schrijver. In de jaren negentig publiceerde hij een lexicon over straattaal, een bundel korte verhalen, en een biografie over zijn vader.

Snijders werd in 2001 koninklijk onderscheiden en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Datzelfde jaar werd hij ook ridder in de Ere-Orde van de Gele Ster, een onderscheiding verleend door de president van Suriname. 

Fluitist Ronald Snijders speelde met zijn bands, De Ronald Snijders band en De Ronald Snijders extended band en als fluitsolist op talrijke podia in binnenland en buitenland. Zo was hij onder andere op het North Sea Jazz Festival te Den Haag en Rotterdam, festivals in onder andere Litouwen, Bratislava, Duitsland, België, Hongarije, Senegal, Mali, Burkina Faso, Zuid-Afrika, Zambia, Mexico, Guatemala, Cuba, Curaçao, New York. Helsinki en Frans-Guyana. In zijn composities combineert hij duidelijk merkbaar de Surinaamse roots (onder andere kaseko- en kawinamuziek) met invloeden uit de jazz, funk, pop en wereldmuziek.

Hij maakte veelal in eigen beheer meer dan twintig cd’s en lp’s met eigen werk. Verder componeerde hij nieuwe Surinaamse kinderliedjes en bracht ze met traditionele Surinaamse liedjes uit op een drietal cd’s. Ronald Snijders verzorgt ook kinderconcerten. Verder geeft hij lezingen en leidt hij workshops over diverse wereldmuziekstijlen. Hij componeerde ook muziek in geheel andere stijlen waaronder Braziliaanse muziek, experimentele muziek, filmmuziek en Westers klassiek. De NPS heeft in 1998 een televisiedocumentaire over hem gemaakt in de serie Jazzportretten en in 2013 was een uitzending van het Klokhuis aan hem gewijd.

Bezetting tijdens deze podcast:

Ronnie Alberga, gitaar
Randy Winterdal, bass
Ervin Dodekamp,  drums