Welke muziek zou klinken door het open raam van Baruch de Spinoza’s huis aan de Haagse Paviljoensgracht, als hij vandaag de dag zou hebben geleefd? Welke muziek balanceert op datzelfde gespannen koord tussen de deductieve discipline van de ouden en de hunkering naar het experiment van zijn verlichte tijdgenoten. Zonder twijfel is dat de jazz.

Na eeuwen komt het gedachtegoed van Spinoza daar waar het politiek-filosofisch gezien thuishoort. Het Spinoza Orkest is een nieuw ensemble dat is samengesteld uit gerenommeerde Haagse musici die verschillende stromingen binnen de jazz- en wereldmuziek vertegenwoordigen. Onder begeleiding van het orkest brengen rapper ‘extraordinaire’ Guus van der Steen met zijn spoken word, en Erno Eskens met een lezing-op-muziek de relatie over tussen Spinoza’s werk en muziek. De filosofie van Spinoza in een moderne stijl naar het podium. 

Ben van den Dungen gaat in gesprek met Guus en Erno over het gedachtegoed van Spinoza in relatie tot het nu, jazzmuziek en natuurlijk over het ”Spinoza Orkest” projekt.

foto’s: Iwan de Brabander